Decorul unui dormitor mic este de nenumarate ori o problema cu care designerii de interior se confrunta, mai ales in apartamentele nou construite. In general, dormitorul mare poate fi amenajat astfel incat sa satisfaca cele mai multe pretentii in termeni de spatii de depozitare, ambianta, personalizare si decor. Dormitoarele mici (de obicei a treia camera a unui apartament) sunt cu adevarat mici.
Unele dintre ele ajung spatii de depozitare pentru lucrurile care nu incap in restul casei, iar altele isi pierd din frumusete, devenind strict functionale.
Cu toate acestea, decoratorii profesionisti au intotdeauna solutii ingenioase de a decora o camera foarte mica – folosesc, desigur, trucuri ce tin de optimizarea mobilei, de crearea de iluzii optice si tot asa. Astazi vom vedea impreuna cateva astfel de trucuri pentru ca tu sa te inspiri!
Construieste in jurul tabliei de la pat
Exista un singur principiu atunci cand decorezi sau remodelezi o camera foarte mica: gandeste pe verticala si nu lasa prea multi pereti descoperiti! Incepe de la o camera cu pereti albi, care sa dea impresia de spatiu, apoi orienteaza-te in jurul tabliei de la pat. Mergi in sus si construieste polite, rafturi plutitoare si dulapuri suspendate astfel incat nevoile tale de depozitare sa fie perfect satisfacute.
Desi in camerele mici nu este indicat sa aglomerezi culori si texturi, poti combina pana la doua nuante puternice si indraznete pentru a-i da camerei un suflu de vitalitate si personalitate. Daca tot nu ai destul spatiu de stocare, poti adauga cateva dulapuri suspendate dar cat mai aproape de tavan pentru a nu da sensatia de sufocare si claustrofobie.
Nu neglija posibilitatea unui perete-accent
O camera mica si patrata, varuita intr-o culoare neutra si uniforma poate da senzatia unei cutii sufocante. Nu neglija optiunea de a iti transforma un perete – cel de la capul patului de exemplu – intr-un punct focal central care sa dea adancime, culoare, contrast si textura unui dormitor mic. Un astfel de perete poate fi personalizat oricum: varuit intr-o nuanta interesanta, varuit in doua nuante – cu un efect de umbra si degrade modern sau decorat cu un tapet sic.
Poti folosi de asemenea si un placaj subtire din fibra de sticla ce imita caramida sau piatra naturala pentru un aspect mai industrial. In orice caz, un perete accent va da culoare si va tine toate celelalte elemente decorative impreuna.
Profita de mobilierul modular si convertibil
Lumea actuala a realizat deja ca locuim in case din ce in ce mai mici si ca trebuie sa ne adaptam la ele pentru a le face nu numai functionale dar si placute. Mobilierul convertibil si multi-functional nu reprezinta chiar o noutate, dar devine din ce in ce mai popular.
- Poti sa iti decorezi camera cu o canapea extensibila pentru mai multa flexibilitate si loc de miscare atunci cand nu dormi.
- Poti folosi o mini-biblioteca ce functioneaza si ca tablie pentru pat, si ca spatiu de depozitare pentru carti sau obiecte personale, si ca masuta de citit sau noptiera; cauta o biblioteca cu doua fete pentru a putea si separa un spatiu mai mic astfel incat sa obtii un plus de intimitate.
- Daca spatiul ti-o permite, poti folosi si o masuta de cafea extensibila sau convertibila in taburet, cu sertar de depozitare.
In general, in camerele foarte mici se recomanda si utilizarea spoturilor pentru a da inaltime camerei si o perdea sic deschisa la culoare pentru un plus de eleganta.
Tu cum ai alege decorul unui dormitor mic? La ce alte solutii ai apela?