Ghidul tau pentru decorul in stil scandinav in 2019

Aparut, dupa cum sugereaza si denumirea, in tarile nordice, in urma cu aproximativ 70 de ani, stilul scandinav este simplu si natural in toate aspectele sale.

Amenajarea in stil scandinav presupune simplitate, confort si functionalitate. Asadar, daca iti plac spatiile simple, pline de lumina, cu un amestec de piese contemporane si vintage inspirate din natura, stilul scandinav ar putea fi potrivit pentru decorul locuintei tale.

Mai jos iti propunem cateva detalii despre acest stil popular, inclusiv elemente cheie, palete de culori, mobilier si accesorii.

Ce este stilul scandinav?

Stilul scandinav isi are radacinile in tarile nordice (Danemarca, Suedia si Norvegia). Pe masura ce modernismul a inflorit in Europa de Vest, Scandinavia si-a perfectionat propria estetica: una de simplitate, minimalism, lumina si conexiune cu natura. Stilul scandinav ofera spatii luminoase, mobilier cu linii curate sau modele grafice indraznete. Spre deosebire de spatiile moderne, interioarele in stil scandinav tind sa includa un amestec mai eclectic de piese vintage si contemporane.

Culorile stilului scandinav

In stilul scandinav predomina albul: pe pereti, podele, tamplărie, etc. Albul face ca interioarele sa capete un aer proaspăt, curat si aerisit. Paleta caracteristică stilului scandinav este compusa din culori deschise si nuante pastel: culoarea untului, tonuri de bej, crem, galben pai si gri deschis. In completarea acestora, pot fi folosite mici si discrete accente cromatice ca tonuri deschise de verde, turcoaz, visiniu sau culoarea chihlimbarului.
Printre accesoriile populare in spatiile amenajate in stil scandinav, regasim:

  • Semineul cu lemne
  • Carti, felinare, sfesnice si lumanari, in diverse forme si culori.
  • Fotografii alb-negru
  • Cosuri tesute
  • Plante verzi
  • Cuverturi calduroase si perne decorative
  • Corpuri de iluminat

Importanta lemnului in amenajariule scandinave

Provenind dintr-o regiune a lumii unde iernile sunt lungi, intunecate si reci, nu este de mirare ca lemnul este un element de baza al interioarelor amenajate in stilul scandinav. Acesta este folosit atat pentru confectionarea pieselor de mobilier, eventual in asociere cu textile precum inul, lana sau stofa de lana, cat si pentru placarea pardoselilor si a peretilor. De asemenea, in toate casele amenajate in stil scandinav exista seminee originale din constructie, pozitionate intr-un colt al camerei.

Iluminatul spatiului scandinav

Iluminatul ocupa un loc extrem de important si spatiul scandinav deoarece nordicilor le plac ferestrele mari, care permit soarelui sa se scalde in incaperi, cat de mult se poate. Accentul este pus cat mai mult posibil, pe lumina naturala care trebuie efectiv, sa inunde locuinta. De asemenea, decorul este completat cu multe surse de iluminat: veioze, aplice, lampadare, cu abajururi din sticla sau panza, dar si candelabre bogate.

Stilul scandinav se poate caracteriza foarte simplu, precum decorul insusi, prin doar trei cuvinte – originalitate, simplitate si confort.

Lasă un răspuns