3 Trucuri de la experti cum sa mentii curate toate textilele din casa

Unele dintre cele mai dificile probleme cu care ne confruntam in viata de zi cu zi este mentinerea curateniei obiectelor textile de mari dimensiuni: lenjerii de pat, prosoape, perdele si draperii, fete de masa si altele. Astazi am decis sa impartasim cu tine cateva secrete pe care le-am aflat si noi de la proprietarii de restaurante si hoteluri.

Cum sa iti mentii curate toate textilele din casa: trucuri de la experti

Nu te gandi ca situatiile nu sufera comparatie pentru ca hotelurile si restaurantele isi curata textilele la curatatorii sau folosesc masini de spalat industriale. Poti obtine rezultate la fel de eficiente si daca speli acasa! Hai sa vedem cum speli si mentii cele mai obisnuite obiecte textile care se gasesc in orice locuinta!

1. Perdele si draperii

  • Daca ai perdele albe si le poti spala la masina, adauga 1-2 linguri de otet, o jumatate de plic de praf de copt si putin suc de lamaie pe langa detergent pentru a obtine perdele stralucitor de albe.

  • Perdelele de voal se spala la doua-trei luni, cele de dantela la trei-patru luni, iar cele dese şi groase la doua luni.

  • Spala perdelele si draperiile de culori inchise separate, cu detergent sau balsam special pentru textile inchise la culoare – astfel eviti decolorarea.

  • Daca materialul o permite, spala perdelele pe programul de rufe delicate, la 40 de grade, fara centrifugare.

  • Draperiile de catifea sau draperiile soft lucioase ar trebui duse la curatatorie pentru a nu se deteriora in timpul spalarii.

2. Prosoape si lenjerie de pat

Aceasta categorie de textile este cea mai defavorizata: prosoapele de baie se umezesc si se pateaza foarte repede, in timp ce prosoapele de bucatarie trebuie schimbate la cateva zile. Lenjeria de pat sufera si ea din cauza prafului, a transpiratiei noastre de peste noapte etc. Hai sa vedem ce spun hotelierii despre curatarea acestor obiecte atat de importante in mentinerea sanatatii noastre.

  • O temperatura de 60 de grade este optima pentru a curata materialele textile si a le dezinfecta. O temperatura mai mica nu indeparteaza petele sau microbii, in timp ce una prea mare poate afecta tesaturile.

  • Detergentii si balsamurile au tendinta de a lasa urme in tesatura, facand prosoapele rigide sau neplacute la atingere (uneori provocandu-ti iritatii pe piele). Pentru a limpezi cu adevarat prosoapele si lejeria de pat, adauga 2-3 linguri de otet in masina de spalat in timpul clatirii pentru a revitaliza culorile, a clati tesaturile si a-ti si proteja masina de spalat de depunerile de calcar.

  • Pentru a indeparta petele de transpiratie de pe lenjeria de pat alba, foloseste un program de prespalare si apoi unul normal. Daca lenjeria alba pare ingalbenita, foloseste aceeasi combinatie de otet, praf de copt si lamaie pe care am mentionat-o mai sus.

3. Fetele si servetele de masa

Daca tii la fata de masa alba si la setul de servete asortate, atunci trebuie sa stii aceste trucuri de curatare si indepartare rapida a petelor:

  • O pata de ulei se curata rapid daca presari peste ea un strat generos de amidon. Spala fata de masa la masina dupa ce ai lasat amidonul sa actioneze cateva minute si l-ai indepartat.

  • O pata proaspata de suc de rosii, ketchup sau sos se indeparteaza daca aplici un spray de WD 40 peste pata si astepti 10 minute. Spala fata de masa in apa rece apoi.

  • Pentru a indeparta petele de cafea sau vin rosu, inmoaie fata de masa intr-o solutie de sare si apa pentru o ora. Spala apoi fata de masa la masina la programul potrivit.

Tu ce alte trucuri de a-ti mentine obiectele textile de mari dimensiuni curate si proaspete mai stii? Folosesti vreunul dintre sfaturile mentionate anterior?

Lasă un răspuns