Necesarul pentru o casa noua – ce cumperi acum, ce cumperi mai tarziu

Mutatul in casa noua este de cele mai multe ori obositor si foarte costisitor. De aceea, multi dintre noi isi fac calcule dintre cele mai complexe atunci cand vine vorba de locuitul propriu–zis intr-un apartament sau casa noua.

Presupunand ca totusi ai reusit sa dotezi locuinta cu minimele instalatii necesare (de baie, de bucatarie etc), partea cea mai grea este distribuirea bugetului intre mobilier, accesorii, elemente decorative si alte obiecte de uz casnic.

In definitiv si la urma urmei, scopul principal este sa te simti ca acasa in casa ta si sa o amenajezi conform gusturilor si nevoilor tale.

Dar inainte sa te avanti in magazine si depozite pentru a achizitiona tot ce crezi ca iti trebuie, hai sa vedem exact ce lucruri iti sunt necesare chiar din saptamana in care te-ai mutat si ce achizitii poti lasa pe mai tarziu.

I. Ce ar trebui sa iti cumperi acum

  1.  Un pat cu o saltea
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Trebuie sa recunoastem ca in primele zile putem dormi si pe jos, pe o saltea pneumatica sau la mana a doua, dar daca dimineata trebuie sa mergi la serviciu iar seara sa te ocupi de amenajarea apartamentului, in cateva zile nu vei mai fi in stare de nimic. Un pat confortabil si o saltea care ulterior se vor incadra in design-ul general al dormitorului sunt esentiale pentru un minim de confort si sanatate psihica si fizica. Daca nu ai primit de la parinti cateva seturi de lenjerie de pat ca sa ai ce folosi pana ti le cumperi pe ale tale, atunci investeste si intr-un set doua de lenjerie de pat, te vei simti bine stiind ca macar un colt al casei iti este prieten si aliat.

  1. O canapea
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Este infiorator sa stai pe jos zile sau saptamani la rand, iar un scaun de bucatarie pe post de canapea sigur nu te va ajuta sa te simti ca acasa in propria-ti sufragerie. Daca bugetul ti-o permite, ia-ti o canapea extensibila pe care o poti folosi si pentru dormit, in cazul in care nu ai gasit inca patul perfect pentru viitorul tau dormitor. Mai mult, daca lucrezi de acasa sau daca ai musafiri, canapeua iti va fi de folos in nenumarate feluri.

  1. Perdele si draperii
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ai zice la prima vedere ca acestea nu sunt necesare chiar acum, dar de fapt, sunt chiar foarte necesare din doua motive: iti protejeaza intimitatea de ochii iscoditori ai vecinilor care abia asteapta sa vada cum te schimbi dimineata sau ce mobila aduci in casa, si doi, fac locuinta sa arate finisata, chiar daca nu e. O casa arata cumplit de goala fara nimic in geamuri, asa ca pune pe lista de cumparaturi perdele, jaluzele, draperii, transperante, orice vrei sa iti acopere geamurile, acordandu-le prioritate.

  1. Mobila cu scop de stocare
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Nu este obligatoriu sa incepi mobilatul noii tale case cu o biblioteca, rafturi pentru CD-uri si DVD-uri sau diverse noptiere, dulapioare si masute. Dar daca nu vrei sa iti tii hainele in saci sau in cutii si nu vrei sa arati dimineata la serviciu ca si cum te-ai fi imbracat cu ce ai nimerit intr-un sac, atunci un minim sifonier sau dressing te va scuti de o gramada de batai de cap.

  1. Dispozitive de iluminat
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Un bec deasupra patului sau a canapelei poate fi suficient cateva zile, dar ai sa vezi ca o sa incepi sa te saturi sa locuiesti in casa ta ca si cum ai locui intr-o hala. Nu sunt primele pe lista, dar cateva lampi, aplice, lustre, lumini de citit te vor face sa te simti mai confortabil si sa ai senzatia ca amenajarea casei se apropie de final. Chiar daca nu e asa.

  1. Ustensile de bucatarie
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Nu, nu este nevoie sa iti cumperi seturi de farfurii si pahare asortate la preturi exorbitante, dar ai nevoie de niste oale si cratiti noi. Asta in cazul in care nu te-ai mutat cu intreaga bucatarie dupa tine si nu ai deja tot ce iti trebuie. Poti renunta la diverse accesorii scumpe si cu titlu decorativ in favoarea unora utile, ca sa nu mananci pe un colt de blat si sa nu iti cumperi mancare semi-preparata pentru ca tu nu ai o tigaie in casa.

  1. Prosoape pentru baie
Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Ce ar trebui sa iti cumperi acum

Probabil ca ai, dar mutatul inseamna mult deranj, praf, mizerie si curatenii peste curatenii. Asa ca foloseste-ti prosoapele vechi pentru a rezolva treburile cele mai neplacute ce vin odata cu noua casa, si ia-ti cateva prosoape noi, de calitate, ca sa te bucuri de baia ta cea noua si sa nu te simti ca un strain in propria-ti casa. Mutatul si amenajatul este un proces stresant, asa ca fa loc confortului si relaxarii cu fiecare ocazie pe care o ai, fie daca asta inseamna numai sa ai prosoape moi si pufoase de fiecare data cand faci dus.

II. Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

  1. Mobilierul mai putin util
Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Aici intelegem masuta de cafea, un birou cu scaun ergonomic, niste noptiere asortate, o comoda sic, diverse rafturi si dulapuri suspendate etc. Nu zicem ca nu sunt necesare, la un moment dat vor intra pe lista de cumparaturi, numai ca poti trai fara ele o perioada, pana pui la punct celelalte elemente esentiale de amenajare si decor.

  1. Accesorii
Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Sigur ca vrei niste perne decorative pentru canapea, o cuvertura draguta in dormitor, poate si niste obiecte de bucatarie simpatice, asortate la gresie si faianta, diverse cosulete pentru baie si altele. Dar, cum ziceam, poti trai fara ele si le poti achizitiona pe rand, in functie de timp si de buget. Lasa casa se se „aseze”, asigura-te ca ai confortul pe care ti-l doresti si abia apoi orienteaza-te sa vezi ce iti mai trebuie ca sa desavarsesti design-ul pe care ti-l doresti in fiecare camera si ce alte obiecte iti lipsesc pentru a te simti complet confortabil si acasa.

  1. Covoare si mochete
Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Ce ar trebui sa lasi pe mai tarziu

Stim exact cat pretuieste un covor bine ales in designul unei camere, dar acesta nu iti este imperios necesar in perioada in care abia te-ai mutat si inca mai stergi praful dupa ce ai zugravit, ai montat parchet sau ai adus mobila. Covoarele cu adevarat frumoase costa si ele niste bani, asa ca mai bine strangi o suma pentru un covor sau o mocheta care va definitiva intreg decorul unei camere, decat sa iei ceva ieftin la inceput de care sa iti para rau.

Tu ai alte idei cand vine vorba despre lucrurile necesare si mai putin necesare in casa ta noua? Am uitat ceva de pe lista? Mai este ceva ce ar trebui cumparat chiar de la inceput si altceva ce poate fi lasat mai la urma?

Lasă un răspuns