Deco – Sfaturi pentru amenajarea camerei de zi

Livingul sau camera de zi este probabil cea mai populara camera din casa, ”locusorul” in care ne primim oaspetii sau pur si simplu unde ne relaxam cu un ceai cald si o poveste, alaturi de cei dragi. Daca vrei sa-ti (re)amenajezi camera de zi si esti in cautare de idei vesele, iata cateva sfaturi care sa te ajute sa scoti in evidenta elementele de decor preferate, cu un suflu nou asupra incaperii.

–         In functie de marimea camerei, o poti imparti vizual in mai multe zone – zona de socializare, coltul de relaxare si lectura (zona de vizionare filme), zona pentru servitul mesei, eventual chiar si un minispatiu de joaca pentru copii (cu un covor animat, cutii de depozitare a jucariilor si cartile cu personaje fermecate). Amenajeaza fiecare zona nou creata si decoreaz-o folosind o combinatie de 1-2 culori care sa se regaseasca in intreaga incapere. Poti alege pentru zona de socializare o masuta dreptunghiulara si un coltar cu tabureti, iar pentru zona de relaxare un fotoliu confortabil sau o minicanapea dispusa chiar in dreptul ferestrei.

–         Imparte un spatiu mai mare (de exemplu spatiul pentru lectura) cu ajutorul unei perdele decorative, care confera senzatia de intimittae si relaxare.

–         Daca spatiul permite numai doua zone, fie o imparti in una destinata servirii mesei si una relaxarii (separa aceste spatii, ori asezand canapelele ca si bariera, ori printr-un material diferit pentru podea sau decoreaza diferit peretii celor doua zone), fie in una de primire a musafirilor si una de relaxare (poti opta pentru  diferite tipuri de mobilier pentru fiecare zona sau pentru diferentierea prin accesoriile folosite – covor, perne decorative, tablouri).

–         Daca ai o camera de zi mai mica, la bloc, ideal e sa gasesti un element principal la care sa se raporteze celelalte accesorii. Practic focusul va fi pe acest element principal: o fereastra mare, culoarea puternica unui singur perete sau un element de decorare de dimensiuni mari (o vaza sau un cufar).

–         Daca planuiesti sa decorezi peretii cu tablouri, e recomandabil sa le grupezi pe o anumita tema si sa le aranjezi in interiorul unei rame imaginare, in forme geometrice. Daca-ti place sa schimbi periodic locul pieselor de mobilier, orienteaza-te catre mobilierul compus din corpuri modulare, care poate fi rearanjat foarte simplu si rapid.

–         Pentru a-ti usura munca de aranjarea livingului, nu uita ordinea in care se aranjeaza: piesele mari de mobilier, piesele mici si accesoriile decorative.

–         Foloseste culori diferite pentru mini-zonele camerei de zi, de la rosu, portocaliu, caramiziu, galben pentru zona de servire a mesei, la albastru deschis sau verde deschis pentru zona de relaxare. Daca nu vrei un interior in alb sau in culori neutre si ai nevoie de o pata de culoare, foloseste pe un perete tapet in combinatie cu draperia, perdeaua si  pernele decorative (de marimi si culori diferite) rasfirate pe canapeaua de zi.

–         Daca in interiorul camerei de zi predomina nuantele de pamant (draperie maro, mocheta sau covor si parchet maro, pereti ocru, masuta cafea maro), opteaza pentru canapelele albe sau in nuante discrete, de vanilie.

–         Pentru iluminarea spatiului de luat masa utilizeaza o lustra sau niste corpuri de iluminat suspendate deasupra mesei, iar pentru a oferi spatiului mai multa intimitate, ce imbie la odihna si relaxare, foloseste aplice cu lumina difuza. Pentru acele momente in care ai nevoie de mai multa lumina opteaza pentru spoturi incastrate in tavan sau alte surse de iluminat mascate.

–         In cazul in care canapeaua din camera se zi este de o singura culoare, pune neaparat perne decorative colorate, cu modele geometrice sau florale,  iar daca este foarte colorata, foloseste perne in tonuri neutre sau o cuvertura alba sau crem.

–         Nu aseza piesele de mobilier chiar langa perete si pozitioneaza in diagonala fotoliile si canapeaua, pentru a contura spatiul de relaxare.

–         Pentru camerele de zi foarte mici este bine sa folosesti obiecte de decor de mici dimensiuni, dar contrastante, cum ar fi ramele unor fotografii, obiecte handmade sau tablouri.

Nu imi ramane decat sa-ti urez spor si deco-inspiratie!

Sursa foto : home-designing.com

Lasă un răspuns