Atunci cand ne gandim la patul din dormitor, avem pretentia ca el sa fie comod, generos ca spatiu, si prevazut cu toate elementele care ne pot asigura un somn odihnitor sau momente de relaxare indelungate. De putine ori ne gandim insa la decorul efectiv al patului din dormitor.
Sigur, ne alegem lenjeria de pat in functie de gusturi si preferinte, dar de cate ori acordam atentie cu adevarat design-ului patului nostru de acasa?
Ei bine astazi ne vom ocupa in detaliu de decorul patului. De ce? Pentru ca modul in care arata patul nostru ne poate imbunatati semnificativ dispozitia, schimba complet decorul general al dormitorului, ne poate imbia la somn, ne poate induce o stare de relaxare si veselie chiar. Din aceste motive, dar si din multe altele, astazi ne vom preocupa de crearea unui spatiu de sine statator: patul in care dormim.
1. Spatiul de deasupra patului
Am discutat despre decorul acestui spatiu cu o alta ocazie, dar trebuie mentionat aici, pentru ca face parte integranta din decorul patului. Un pat rustic probabil se va potrivi mai putin cu rafturile de otel de deasupra, la fel cum un tapet ultra-modern va face o nota discordanta cu un decor baroc al patului. Tablia patului, impreuna cu spatiul de deasupra peretelui ar trebui sa creeze un tot unitar din punct de vedere vizual, chiar daca alaturi culori sau texturi contrastante.
Nu uita ca poti sa adaugi un baldachin pentru un decor retro, un perete fals cu oglinzi inserate, tablouri, si chiar plante decorative. Tine minte ca daca ai adaugat camerei si un covor sau o carpeta care face parte din ansamblul patului, si aceasta ar trebui sa se integreze perfect in tematica, schemele de culoare si decorul pe care le-ai ales.
2. Pernele
Ei bine, designerii de interior recomanda sa adaugi cat mai multe perne decorative patului, chiar daca nu le folosesti cand dormi. Perne mai mari sau mai mici, suluri chiar, pernute decorative de toate felurile – toate au rolul de a da patului tau un aer somptuos, aristocratic, facandu-l brusc sa para mai mare, mai confortabil si mai luxos.
Atunci cand vrei sa te cuibaresti cu o carte in mana si o ceasca de ceai intr-o dupa-amiaza friguroasa, te vei felicita pentru alegerea facuta. Decorul patului pe straturi si pe niveluri nu face parte, intr-adevar, din curentul minimalist, dar cu siguranta iti va face momentele de odihna si de relaxare mult mai placute.
3. Lenjeria
Ei bine, aici s-ar putea sa ai ceva de lucru in ceea ce priveste culoarea, modelul, textura, sau materialul, dar acestea nu sunt probleme insurmontabile. Ceea ce iti putem spune, in afara de faptul ca lenjeriile pe care le cumperi ar trebui sa se potriveasca in schema generala si in tipul de decor pe care vrei sa il obtii pe termen lung, este acela ca iti recomandam bumbacul.
Iarna iti va tine de cald iar vara iti va lasa corpul sa respire, fara sa iti ingreuneze somnul. In ceea ce privesc restul detaliilor, este indicat sa alegi o lenjerie de pat de dimensiuni generoase pentru a o putea intinde bine si de a o fixa. Daca ti-a placut ideea cu muntele de perne de mai sus, poti imbina mai multe lenjerii de diferite modele pentru a crea decorul dorit.
4. Cuvertura
Cuvertura in general vine in completarea lenjeriei de pat deja existente, nu ca sa o acopere, ci ca sa o puna in valoare. Desigur, cuvertura are un rol functional, acela de a proteja lenjeria de pat, dar ea este si cea care desavarseste aspectul general al patului. Poti alege astfel cuverturi satinate (daca ai si fete de perna satinate, de exemplu), pentru a-i da patului tau o nota luxurianta, aristocratica. Poti alege una pufoasa, care imita blana, pentru un decor rustic sau, din contra, somptuos.
Design-urile minimaliste si moderne integreaza foarte bine cuverturile subtiri, din materiale moi, fine. Mai mult, pentru un plus de confort si design, poti sa te gandesti la un set de cuvertura cu perne matlasate, ca sa obtii acel decor vintage si glam in acelasi timp.
Tu te-ai gandit pana acum la decorul patului din dormitor? Ce alte solutii ai propune si cum te-ai gandi sa realizezi un astfel de decor?