Joaca de-a amenajarea

Decoreaza-ti casa astfel incat sa te binedispuna dupamasa cand te intorci de la munca. De ce?

Pentru ca meriti!

Daca iti place sa te joci, indiferent de varsta pe care o ai, atunci transforma amenajarea casei intr-o joaca delicioasa! Poti regasi starea de fericire intensa pe care o simteai construind un castel de nisip, sau starea de liniste si serenitate pe care o traiai cu creioanele colorate in mana. Deci…hai sa ne jucam de-a amenajarea:

PONT!!! Daca abia incepi decorarea caminului, si nu stii de unde sa apuci problema, iti spunem noi: DE LA COVOR. De ce? Iti explica specialistii: covorul nu contribuie la aspectul general al incaperii, il determina. Este mult mai usor sa adaptezi intreaga incapere la un covor special decat sa gasesti covorul care sa se incadreze intr-un ambient deja definit. Tot specialistii mai recomanda sa iti alegi un covor mare, care sa intre sub mai multe piese de mobilier, deoarece astfel obtii stabilitatea intregii amenajari. Asa cum la castelul de nisip construiai fundatia si apoi ornai turnuletele, tot asa trebuie sa procedezi si cu covorul: el este fundatia unei amenajari.

Exercitiu de imaginatie: cum ai amenaja o camera pornind de la acest covor?

Exercitiu de imaginatie: cum ai amenaja o camera pornind de la acest covor?

Bun. Ti-ai ales covorul? Dar parchet sub el ai? Sfatul specialistilor este sa optezi pentru contrast: contrast cu covorul, contrast cu peretii – functioneaza perfect la incaperi normale, medii. Daca este vorba insa de o incapere mica, alege culori deschise atat pentru parchet, cat si pentru pereti (se creeaza efectul de spatialitate), iar daca e o incapere prea mare/prea inalta, opteaza pentru culori inchise: va fi mai bine definit spatiul si obiectele vor parea mai aproape decat sunt de fapt.

Odata ales parchetul, poti folosi plinta pentru a face legatura dintre nuanta parchetului si culorile covorului. Plinta poate intr-adevar sa se asorteze perfect cu parchetul, dar poate si sa fie liantul intre parchet si covor sau parchet si restul amenajarii. Un exemplu scurt: daca ai parchet inchis la culoare (de exemplu: mahon, cires, nuc, wenge) si mobilier cu elemente de aluminiu (foarte moderne si cu efect garantat) poti alege o plinta culoarea aluminiului, accesorizand astfel pardoseala in ton cu mobilierul. EFECT GARANTAT.

Acum ca ai o baza bine gandita (sau poate o aveai dinainte), incepe adevarata joaca:

*Mobilierul

Daca ai deja mobilier de lemn, te felicitam (in fond si la urma urmei, lemnul e neegalat la acest capitol), si te incurajam sa nu lasi aerul clasic pe care il poate emana lemnul sa te incurce cu nimic. Cel mai plictisitor mobilier de lemn poate deveni de nerecunoscut daca lasi copilul din tine sa puna mana pe o pensula si sa isi manifeste bucuria prin forme. Poate iti plac formele baroce, poate cele simple, clasice, sau iti plac floricelele si fluturasii. Oricum ar fi, la final vei obtine o piesa unicat, mobila TA, pe care ai garantia ca nu o vei mai intalni in nici un magazin, oricat de select ar fi el.

PONT!!! Accesorii sau piese de mobilier din fier forjat, jardiniere sau galerii, pot face pereche de vis cu mobilierul de lemn.

Inutil sa mentionez ca la mobila de pal lucrurile sunt cel putin la fel de amuzante. Palul are si marele avantaj al varietatii de culori, deci „panza” ta poate sa aiba ce culoare vrei tu!

*Perdelele

In ziua de astazi poti gasi multe modele si materiale interesante, in orice culori doresti. Daca vrei MAI MULT, daca vrei sa ai in casa perdelele TALE si numai ale tale, poti sa te joci si aici! De la adaugarea unui tiv din material neasteptat (dantela la dormitor, de exemplu), la aplicarea de accesorii, coaserea sau pictarea unor modele. Daca nu vrei sa pierzi prea mult timp cu asta, poti sa prinzi brose usoare, nasturi, sau ce mai ai prin casa si te binedispune.

Pe scurt, daca nu te-ai gandit inca sa folosesti perdeaua ca o posibilitate de manifestare a personalitatii tale, iti sugerez sa incepi acum!

*Usile

Gasesti pe piata usi pentru toate gusturile. Dar o usa frumoasa poate fi cea mai frumoasa pentru tine daca iti aduci si tu aportul in aspectul ei. Mici modele pictate sau lipite pot sa fie foarte discrete, dar sa faca diferenta! Poate trei-patru stelute sau un model simplu, abstract…oricum ar fi, iti face intrarea in camera mult mai primitoare si integreaza usa in conceptul general pe care l-ai ales pentru amenajare.

*Accesorii

Poate ai o lampa veche si demodata care cu putina vopsea si-ar schimba total aspectul, sau poate ai blugi/rochite de dantela/cearceafuri colorate pe care nu le mai porti, nu le mai folosesti. Cu o foarfeca, ata si ac, si cateva ore libere, poti sa iti fabrici tot soiul de obiecte utile sau decorative: suport cu buzunare de agatat in baie pentru cosmetice, saculet pentru bijuterii, instrumente de scris, maruntisuri pe care le muti dintr-un loc in altul pentru ca nu ai un loc special pentru ele. Mai introduci in ecuatie carton, si posibilitatile se inmultesc semnificativ.

PONT!!! Posibilitatile sunt nelimitate cand vine vorba de ce obiecte sau decoratiuni am putea face singuri. Sugestia mea este ca atunci cand aveti ceva ce nu mai folositi (de la bijuterii la haine, flori artizanale din buchete primite, brosa pe care nu o folositi dar va place, nasturi, etc) sa va ganditi de doua ori inainte sa aruncati sau sa depozitati, sa va puneti problema: la ce as mai putea folosi acest obiect/unde ar arata bine/cu ce s-ar asorta el in amenajare? Si asa, luate pe rand, obiectele nefolosite vor fi un adevarat izvor de idei la care altfel nu v-ati fi gandit.

Cea mai frumoasa parte este ca acest proces poate fi permanent. Este un castel de nisip pe care il poti imbogati, reface, modifica in functie de anotimp, de schimbarea de gusturi, de schimbarea de stare. Sigur ca nu iti vei schimba covorul anual, dar in mod cert poti adauga sau inlatura accesoriile cu care ai decorat perdeaua!

Lasă un răspuns