Compartimentarea spatiului intr-un apartament cu o camera

E bine stiut, apartamentele cu o camera sunt la mare cautare pe piata imobiliara, in primul rand pentru ca sunt accesibile ca pret, iar in al doilea, pentru ca cele noi mai ales, cele de tip studio, sunt destul de spatioase pentru permite amenajari si transformari. Pe de alta parte este dificil sa traiesti intr-o singura camera si sa aglomerezi sufrageria, dormitorul, dressing-ul si biroul in acelasi perimetru, nu lipsit de limite. Dar daca locuiesti intr-un astfel de studio, hai sa vedem ce ne propun designerii de interior cu privire la compartimentarea originala si ingenioasa a spatiului, astfel incat sa avem parte si de confort, si de intimitate si de… mai multe camere.

Perdelele

compartimentare 1

In ceea ce priveste compartimentarea unui spatiu larg in spatii cu destinatie precisa, perdelele sunt printre primele idei de design care pot fi puse in practica cu usurinta. Mijloacele moderne de sine si cornise iti permit sa te joci cu diverse idei. Astfel, o perdea poate separa spatiul in care ai patul si noptierea, de exemplu, de spatiul in care ai canapeaua si biblioteca. Indiferent daca alegi ceva alb si semitransparent, ca sa nu „inchizi” foarte mult spatiul disponibil, fie ca alegi un material colorat, mai gros, care sa dea senzatia existentei unui perete, perdelele sunt cea mai buna solutie. Unii proprietari de apartamente, destul de ingeniosi, au inchis intre trei perdele, cele 3 laturi ale unui pat pus pe mijloc, dand astfel senzatia unei incaperi aflate in alta incapere. Astfel, daca ai musafiri sau pur si simplu nu vrei sa iti privesti patul din celalalt colt al camerei, perdelele sunt cel mai ieftin si rapid mod de a crea pereti si camere suplimentare.

Peretii falsi

compartimentare 2

Daca studioul iti permite, ca spatiu si arhitectura, poti sa incepi un proiect de constructie cu ajutorul unor pereti falsi, din rigips, sau chiar caramida de sticla, pentru a compartimenta apartamentul in functie de nevoi. Este probabil mult mai costisitor decat sa apelezi la perdele sau la usi glisante, din materiale textile mai rigide decat perdelele, dar extrem de usoare (asemanatoare unor jaluzele verticale care gliseaza), dar aceasta reprezinta o solutie pe termen foarte lung, care este de asemenea si foarte rezistenta. Nu vei putea monta mobilier suspendat foarte greu pe astfel de pereti, dar cateva rafturi usoare sau niste lampi pentru iluminat iti vor mari considerabil confortul in locuinta.

Panourile de panza si usile glisante

compartimentare 3

Ziceam de usile glisante din material textil care pot servi pe post de perete fals, pentru ca sunt rigide, si care tin locul de usi glisante, separand astfel sa zicem zona patului de restul casei, sau zona de gatit de zona sufrageriei. Intre perdele si pereti exista si panourile de panza, rigide, care separa excelent zonele intre ele coborand din tavan si putand fi rulate ca si jaluzelele atunci cand nu mai avem nevoie de ele, si care, cu putina ingeniozitate, pot tine loc si de decoratiuni interioare, daca alegeti unele cu imprimeuri sau chiar design personalizat.

Bibliotecile – pereti

compartimentare 4

Una dintre cele mai interesante idei de compartimentare vin de la cei care doresc sa imbine utilul cu placutul. De exemplu, poti separa zona de dormit de zona living-ului cu ajutorul unui rastel cu rafturi in care poti sa iti tii cartile, DVD-urile, revistele preferate, etc. Astfel de pereti de carti sunt excelenti cand e vorba despre compartimentare, ca sa nu mai spunem ca iti ofera si un spatiu de depozitare extraordinar. Poti pune carti astfel incat cotoarele sa fie vizibile din ambele zone despartite de biblioteca, si astfel imbini frumosul cu practicul fara prea mult efort.

Care e reteta ta de a amenaja spatiul intr-un apartament cu o camera? Lasa-ne un comentariu cu ideea ta!

One thought on “Compartimentarea spatiului intr-un apartament cu o camera

Lasă un răspuns