Istoria Covorului

Avem cu totii in casa cel putin unul, ne bucuram de el, il alegem cu grija, dar te-ai intrebat vreodata care este istoria covorului? Stim ca din Asia au fost aduse primele covoare, iar covorul fermecat al lui Aladin il cunoastem inca de mici 🙂

Atria.ro

Nu multi sunt, insa, cei care viagra ca cel mai vechi covor descoperit pana in zilele noastre este covorul Pazyryk, descoperit in Iran si dateaza din anul 500 inainte de Hristos.

Conform cercetatorilor, covoarele au aparut acum 3500 de ani, fiind confectionate de catre triburile nomade din Persia, de unde vine si cea mai folosita denumire, de „covor persan”.

Tehnica de fabricare a covoarelor s-a raspandit in secolul 13, dupa invazia mongola a Persiei. In secolul 15, arta a atins apogeul in Persia: aceste covoare cu modele si culori foarte vii reprezinta cea mai mare realizare din domeniu! Poti gasi si astazi, expuse in muzeele din toata lumea, covoare minunate de matase fabricate de atelierele curtilor regale din vremurile acelea. Covoarele persane inca se bucura de cea mai buna reputatie, fiind innodate si tesute din materiale de cea mai inalta calitate (lana, bumbac, matase) si cu imbinari ingenioase de motive si culori.Atria.ro

In secolul 16, a inceput sa apara fabricarea covoarelor si in Turcia, dupa tehnicile si cu design persan. Cele folosite inainte pentru moschei si locuintele nobililor aveau modele statice ce contrasteaza cu cele persane. Covoarele turcesti Anatoliene se disting prin medalionul central galben, auriu sau albastru pe fond rosu aprins.

Covoarele chinezesti, in schimb, sunt cunoscute ca avand culori mult mai sobre, cu mai putin rosu si cu ornamente chinezesti. Acestea sunt realizate din noduri asimetrice cu fire dese si groase. Culorile folosite sunt albastrul si galbenul, iar printre simbolurile Atria.rofolosite se numara dragonul, designul vegetal, simboluri Daoiste si Budiste. La inceputul secolului 20, cand s-a inceput exportul catre vest, motivele covoarelor chinezesti au devenit ceva mai simple, special gandite pentru o piata straina.

In secolul 19, in Caucaz, tesutul a continuat ca arta populara. Insa cererea continua dinspre vest a facut posibila dezvoltarea rapida a fabricarii covoarelor. Au aparut motivele geometrice, cunoscute ca fiind tehnici din Kazakhstan, Armenia, Azerbaidjan si Georgia.

In India, fabricarea covoarelor a inceput odata cu intrarea cuceritorilor musulmani, in secolul 8. Comertul maritim dintre India, Portugalia, Olanda si Anglia a facut posibila aducerea covoarelor in Europa. Modelele indiene traditionale sunt abstracte, cu multe dungi, zig-zaguri, iar culorile folosite sunt negru, alb, galben, albastru si rosu.Atria.ro

Primele covoare din Europa au fost aduse in Spania, in secolul 10, insa covorul a inceput sa fie folosit de catre toate categoriile sociale abia dupa secolul 18. In timpul cruciadelor, covoarele orientale erau considerate in Europa mult prea pretioase pentru a fi asezate pe jos, astfel ca erau folosite doar in casele aristocratilor, asezate pe pereti sau pe mese.

Inca din secolul 15, Spania, avand legaturi stranse cu lumea islamica, a inceput sa produca covoare cu design anatolian si islamic.

In secolul 19 a aparut tehnica Alpujarra, o tehnica ce foloseste bucle netaiate.

In Marea Britanie, mestesugarii fabricau covoare folosind canepa ca urzeala si batatura si fire fine de lana, utilizand tehnica nodurilor simetrice. Baza era deseori verde, iar tonurile de culori folosite erau chiar mai numeroase decat cele orientale.

Tehnica nodurilor nu a fost folosita de americani, dar foarte multe triburi de aici teseau covoare inca din primele zile ale istoriei lor. Inainte ca oile sa fie aduse in America, in secolul 16, materialul principal folosit era bumbacul sau alte fibre, precum parul de caine.

In zilele noastre, covoarele au designuri si modele pe cat de interesante, pe atat de variate. Fie ca sunt din piele, din blana sau chiar cu fie de aur, acestea au un rol bine delimitat: de a incalzi la propriu si la figurat spatiile in care sunt folosite. Covoarele ne ajuta sa finalizam designul interior al unei camere, dandu-i tonalitatea dorita.

Te astept pe Atria.ro petru a descoperi o gama variata de covoare, care mai de care mai interesante! 😉

Lasă un răspuns