Curatarea si intretinerea covoarelor: trucuri ieftine si ecologice

Ne plac covoarele si ne dorim sa le intretinem cat mai bine si pentru cat mai mult timp, dar curatarea lor este de multe ori o sarcina dificila si complicata.

Desi specialistii in intretinerea de interior recomanda sa batem covoarele pe clasica bara sau sa le frecam bine de tot cu zapada iarna, astfel de practici isi pierd din ce in ce mai mult popularitatea.

Traim in era tehnologica, iar acum aspiratoarele performante se pot ocupa cu succes de praf fara ca noi sa depunem vreun efort.

Dar un aspirator, chiar si de ultima generatie, nu reuseste complet sa reinvioreze culorile unui covor, sa ii refaca structura tesaturii pentru a nu mai parea batatorit si sa ii scoata acele pete nesuferite pe care le-am provocat accidental.

Ei bine, astazi vom vedea cateva modalitati prin care iti poti curata si intretine covoarele moderne sau clasice cu ajutorul unor metode economice si ecologice care merg dincolo de detergentii specifici pentru covoare sau tehnologiile de ultima ora.

  1. Intretinerea pe termen lung

Curatarea si intretinerea covoarelor: trucuri ieftine si ecologice

  • Aspiratul saptamanal ii asigura covorului tau o viata lunga prin prevenirea depunerii de particule care il deterioreaza in timp. Daca ai un covor foarte mare care sustine trafic permanent, imparte covorul in arii egale (poti folosi sfoara colorata ca sa vezi patratele si dreptunghiurile astfel formate) si aspira intens zonele care sunt supuse cel mai intens traficului sau prafului.
  • Covoarele mici (mochete, traverse, covorase de baie sau bucatarie, covoare din tesatura) pot fi spalate si la masina la programe speciale.

Poti sa le oferi covoarelor tale si cate o curatenie generala odata la cateva luni folosind banalul bicarbonat de sodiu.

Presara bicarbonat peste covor si lasa-l asa peste noapte. A doua zi spala covorul cu putina apa calduta, frecand bine cu peria. Clateste si usuca cu lavete de bumbac si aspira ramasitele de bicarbonat. Acesta este un produs cu o textura granulata care poate elimina praful si mizeria chiar si din covoarele imbacsite – este o substanta alcalina care dizolva murdaria fara a afecta tesatura covorului.

In plus, bicarbonatul elimina si mirosul neplacut al covoarelor, lasandu-le ulterior inodore.

  1. Improspatarea culorilor

Curatarea si intretinerea covoarelor: trucuri ieftine si ecologiceFie ca ai un covor clasic, de tip persan, fie ca ai unul dintre acele covoare pufoase si moderne, uni sau in combinatii de culori, odata cu trecerea timpului nuantele incep sa isi piarda din stralucire, devenind sterse si terne.

  • Amesteca o solutie din 2/5 terebentina si 3/5 apa sau 2/5 otet si 3/5 apa. Freaca bine covorul cu o perie aspra si o sa vezi cum culorile isi revin parca la viata.
  1. Eliminarea petelor

Curatarea si intretinerea covoarelor: trucuri ieftine si ecologiceDaca tocmai ai varsat lichid pe covor, foloseste imediat apa minerala pentru ca pata sa iasa mai usor si lavete din bumbac pentru a elimina excesul de lichid.

  • Poti incerca sa impiedici ca lichidul sa patrunda in profunzime aplicand din abundenta sare de masa pe zona patata. Aceasta va absorbi lichidul varsat si va ajuta ca pata sa nu se raspandeasca pe o suprafata prea mare.
  • O solutie de apa cu amoniac va scoate petele proaspete de cafea, sucuri carbogazoase, ceai sau supa. Clateste bine cu apa imediat dupa ce freci pata pentru a nu decolora covorul. Un covor din lana, textile speciale sau culori mai putin obisnuite ar trebui curatat de pete cu produse profesionale pentru a evita riscurile.
  • Petele proaspete ies si cu o solutie de apa si otet. Clateste bine apoi si usuca covorul cu lavete curate din bumbac. Ceaiul si cafeau ies destul de repede cu apa rece amestecata cu putina glicerina.
  • Petele de alcool ies cu apa calduta si detergent, dar ai grija cu vinul rosu pentru ca este destul de dificil de indepartat. In acest caz s-ar putea sa ai nevoie de produse specifice pentru curatat covoare.
  • Daca ai pe covor o pata de grasime (ulei, unt etc), cel mai bine este sa aplici pe pata o coala de hartie pe care apoi sa o calci cu fierul de calcat. Petele de grasime ies mai repede si daca aplici repede peste ele pudra de talc sau un praf de malai pentru a absorbi grasimea si a impiedica pata sa se intinda. Imediat dupa, curata cu apa calduta si detergent de vase, clateste si usuca.

Covoarele sunt accesorii nepretuite in casa ta. Ingrijeste-le si curata-le economic si ecologic si bucura-te de texturile lor bogate si de culorile lor superbe pentru cat mai mult timp!

Lasă un răspuns