Deco – Sfaturi pentru (re)amenajarea camarei din bucatarie

Camara poate fi un spatiu de depozitare atractiv, incapator si la indemana, mai ales daca este organizata cum se cuvine.

In cazul in care planuiesti sa o reamenajezi,  iata cateva sugestii care sa te ajute:

–         Spatiul destinat pentru camara are nevoie de un mic geam sau o „gura” de aerisire daca nu exista niciun perete exterior. Poti improviza camara in balcon, cu conditia ca balconul sa fie inchis, prevazut cu perdele pentru a impiedica patrunderea luminii, iar dulapurile sa aiba usi, pentru a mentine temperatura constanta.

–         Foloseste rafturi inguste, polite care sa difere in inaltime si chiar sertare culisante. Poti opta pentru etajere pana in tavan şi rafturi metalice pe rotile sau din lemn.

–         Ca alimentele sa se pastreze in conditii bune, temperatura trebuie mentinuta intre 4 si 10 grade Celsius si sa eviti orice sursa de umiditate, in special iarna.

–         Apeleaza la cosuri din rachita pentru pastrarea legumelor si la recipiente din sticla pentru ingrediente precum paste, faina, zahar sau sare. Pentru ambalajele mici foloseste caserole colorate din plastic in forma de patrat sau dreptunghi, caci iti permit sa utilizezi mai mult spatiu decat cele rotunde.

–         Pe rafturile de sus pune produsele pe care nu le folosesti des si la care accesul se face mai greu, iar pe cele de jos borcane si sticle care sa contureze centrul de greutate.

–         Daca ai o camara mica, monteaza pe usa sisteme metalice si agatatoare ca sa castigi spatiu. De asemenea, utilizeaza buzunare din material textil pentru depozitarea capacelor, hartiei de copt, chiar si a ustensilelor de bucatarie, pe care le poti monta pe usa sau pe unul din pereti, unde nu sunt rafturi construite. Tot pe acel perete poti pune o bara cu carlige, unde vei agata saculeti cu seminte, condimente, sacose, prosoape de bucatarie si alte accesorii preferate, ascunse astfel de ochii oaspetilor.

–         Daca vrei sa ai parte de o camara chic este bine sa o integrezi cu restul bucatariei prin utilizarea aceluiasi tip de material sau culoare la usa camarei ca si mobilierul din bucatarie. Joaca-te cu culorile si aplica tapet sau chiar fototapet pe unul/mai multi pereti. Un covoras pentru scari, amplasat la intrarea in camara, poate anima rapid spatiul.

–         Poti depozita bunatatile dupa caz: paste, sosuri, borcane cu clasicele provizii pentru iarna – zacusca, muraturi, dulceturi,dulciuri, etc. Nu uita de condimente si  mirodenii.

–         Nu are rost sa depozitezi excesiv lucruri cu “termen de garantie” de cateva luni, pentru a nu risca fie afectate de umiditate.

–         Amplaseaza pe rafturile din fata produsele achizitionate mai demult si refa „rezervele” in mod periodic.

–         Pentru a proteja rafturile si a indeparta umezeala le poti acoperi cu hartie, care trebuie schimbata  periodic. Poti utiliza cu succes si cochetele servetele din material textil.

–         Chiar daca nu faci mari modificari, igienizeaza spatiul inainte de a incepe depozitarea produselor (in perioada august-septembrie este cel mai indicat sa faci curatenia „anuala” a camarii).

–         Si inca un mic truc – ca sa  nu ai probleme cu insectele, pune pe rafturi saculeti umpluti cu cimbru uscat sau lavanda uscata si carbune pentru a absorbi mirosurile.

Cred ca ti-am dat destule motive sa iei in calcul o (re)amenajare a camarei tale pentru la anul. 🙂

Spor si deco-inspiratie!

 

Sursa foto : everfresh.ro

Lasă un răspuns