Idei pentru amenajarea holurilor

Vrei sa-ti transformi holul intr-un  spatiu chic si multifunctional? Atria iti propune o serie de deco-trucuri, mereu la indemana!

– Pentru amenjarea holului ai nevoie de un mini-plan de actiune, in care iei in considerare spatiul disponibil, stilul de amenajare pe care-l doresti, luminozitatea si bugetul pe care intentionezi sa il aloci.

– Daca locuiesti intr-un apartament de bloc ai urmatoarele variante : pentru un hol ingust foloseste un cuier amplasat direct pe perete sau cateva polite pe care sa le utilizezi ca spatiu de depozitare, iar in cazul unui hol patrat poti improviza un moblier ergonomice, utilizand bancute, scaune sau mini-fotolii, impreuna cu dulapuri tip dressing si o masuta cocheta. Situatia se schimba daca locuiesti la casa, caci spatiul iti permite mai multe elemente decorative : o masuta cu scaune, un dulap cu oglinda, ghivece cu flori, un cuier mai mare si accesoriile preferate.

– Daca holul tau nu e luminat natural, foloseste culori neutre si pastelate, iar in caz ca ai o fereastra, pe cele deschise si calde. Daca vrei sa te joci cu culorile, culorile stridente sau folosirea unui tapet cu forme geometrice (chiar si pe un singur perete) este o optiune utila pentru orice tip de hol, fie el mic sau mare. Daca holul este lung, vopseste pereti mai lungi in culori deschise, iar pe cei ingusti in culori mai inchise pentru un efect contrastant. Pe cat posibil, alege o usa in ton cu nuanta peretilor sau cu cea a mobilierului.

– O solutie pentru “deschiderea” spatiului destinat holului poate fi desfiintarea usii de intrare in living (caz in care finisajele din hol de la nivelul pardoselii, peretilor si tavanului trebuie sa aibe continuitate cu cele din living, cel putin la nivelul de culoare sau stil). Poti incerca si alte trucuri vizuale prin vopsirea peretilor holului in nuante deschise (+accesorii decorative in culori puternice) sau vopsirea peretelui cu usa de intrare si a tavanului intr-o nuanta aparte, ori inlocuirea unuia din pereti cu un perete din caramida de sticla.

– Ca accesorii, alege-ti culorile preferate si in functie de spatiu selecteaza variantele preferate.  Cele mai potrivite sunt: suporturile de umbrele, veiozele mari si colorate, ghivece cu flori, sau decoratiuni creative, handmade pentru perete. Nu uita ca o oglinda de dimensiuni mari va amplifica senzatia de spatiu si lumina.

– Iti place stilul de amenajare retro? Foloseste tablouri si finisaje geometrice, iar pentru un stil modern utilizeaza piese de mobilier nonconformist si joaca-te cu culorile, vopsind scarile sau usile in culori indraznete, intense. Poti incepe amenjarea holului de la o piesa de mobilier existenta deja, poate cu valoare sentimentala, o bancuta, o oglinda sau o masa de perete, dar nu incarca spatiul, in special daca intentionezi sa urmezi stilul minimalist. In plus, foloseste-te de diverse modalitati creative de depozitare (cutii colorate, rafturi, mobilier modular).

– Pentru iluminat, ideal ar fi o sursa de lumina care sa fie amplasata in spatele dulapurilor sau al oglinzilor, dar si una directa. Pentru o nota intima si romantica, opteaza pentru corpuri de iluminat incastrate in pereti, cu o lumina discreta sau pentru o lampa inalta in stil vintage.

– Utilizeaza unul din peretii holului pentru a amenaja o mica galerie de tablouri, in ton cu restul incaperii si nu uita de spatiile practice pentru depozitare (garderoba, cuierul), pentru ca fiecare lucru sa poate fi pus mereu la locul lui.

– Pentru pardoseala alege gresia, cu designul si cromatica in tonuri calde si primitoare sau parchet in tonuri deschise. Un pres pentru intrare, un covor mai mic sau mai ales o traversa pot aduce un farmec aparte holului tau. In cazul in care doresti sa imbraci pardoseala in mocheta, opteaza pentru un tip care sa se curete cu usurinta (mocheta cu fir rasucit). Daca intr-un hol ingust nu vrei sa decorezi peretii, opteaza pentru o pardoseala decorativa (mozaic, dusumea pictata, dusumea cu insertii de piatra) si pereti zugraviti in alb sau nuante pastel.

Te-am convins ca si holul merita atentia cuvenita? Imagineaza-ti holul ca pe „cartea de vizita a casei tale” si transforma-l cu un strop de ajutor, intr-un spatiu chic, practic si primitor. Spor si deco-inspiratie!

Sursa foto : styleathome.com

Lasă un răspuns