Atunci cand incepem (re)decorarea unei camere e esential sa nu uitam de un element de baza al decorului – binecunoscutul covor. Chiar daca preferati parchetul simplu (care e mai usor de intretinut), covorul e cel care alaturi de accesoriile decorative adauga un strop de personalitate camerei. In plus, un covor potrivit accentueaza stilul camerei si scoate in evidenta elementele de baza ale decorului.
Va prezint aici cateva sfaturi de care sa tineti cont atunci cand va hotarati sa achizitionati un covor.
– Covorul e perfect si pentru separarea spatiilor (de exemplu il puteti folosi pentru a separa o bucatarie open space de zona de living sau pentru a separa intre ele spatiile de trecere).
– Folositi covorul ca pata centrala de culoare. Acesta trebuie ales in concordanta cu culoarea mobilierului, dar poate fi folosit si ca element cromatic separat (daca aveti o mobila in culori neutre, o puteti combina cu un covor in tonuri mai puternice – rosu, portocaliu, verde). De asemenea acesta poate fi folosit si pentru a accentua culoarea de baza a camerei (daca aveti o mobila cu cateva tonuri wenge, un covor de nuante maro poate accentua cromatica si stilul incaperii).
– Daca aveti mai multe covoare in aceeasi incapere, e obligatoriu ca acestea sa fie din aceeasi gama cromatica si pe cat posibil sa aiba acelasi modele (fie ca vorbim de modele geometrice, florale sau abstracte). In acest caz va recomandam sa folositi un covor de dimensiuni mai mari, combinat cu doua covorase mai mici.
– Daca incaperea are un decor incarcat – un tapet cu modele, alaturi de decoratiuni variate atunci covorul ales trebuie sa fie simplu, in tonuri neutre si cu cat mai putine modele pentru a conferi camerei armonia vizuala de care are nevoie.
– Pentru pereti si mobilier in tonuri neutre, covoarele colorate sunt alegerea ideala si stilata, creand astfel contrastul potrivit.
– Nu va limitati doar la covoarele de tip dreptunghi. Formele ovale sau patrate pot fi in unele cazuri mai potrivite. Daca aveti decoratiuni de aceste forme, le puteti combina cu un covor oval sau patrat.
– Personalizati covoarele in functie de camere. In camera celor mici un covor animat si colorat se va potrivi perfect. Daca doriti un covor si pentru bucatarie, e recomandat ca acesta sa fie mai ingust si confectionat din materiale speciale care permit curatarea rapida si buna intretinere.
– In ceea ce priveste dimensiunile, intotdeauna covorul trebuie sa fie mai mic decat suprafata camerei si mai mic chiar decat zona acoperita cu mobila. E suficient un spatiu de 30 de cm (in toate partile camerei) neacoperit de covor. Daca utilizati traverse pe holuri sau spatiile de trecere, atunci acestea trebuie sa fie cu 10 cm mai inguste decat holul si cu 45-60 cm mai scurte decat holul.
– Daca aveti canapele sau fotolii e de preferat ca doar picioarele din fata sa intre peste covor. Pentru zona de servit masa din living va sugerez sa folositi un covor de tip dreptunghi (daca aveti o masa mai lunga), un covor hexagonal pentru o masa patrata si un covor oval pentru o masa ovala.
– In zonele in care petreceti cel mai mult timp (fie ca e vorba de dormitor sau de living) un covor pufos de dimenisuni mai mari, e alegerea perfecta pentru a-l transforma in loc de relaxare si socializare.
Gasiti aici un strop de inspiratie! http://www.atria.ro/covoare.html