Cei mai multi dintre noi sunt foarte bucurosi sa detina un apartament cu balcon inchis, pentru ca acel spatiu reprezinta o oportunitate in plus pentru a depozita lucruri nefolositoare (sau pe care le folosim mai rar), pentru a usca rufe sau pentru a se transforma intr-o mica sera de flori. Dar balconul inchis poate juca mult mai multe roluri intr-o casa, iar astazi vom vedea trei dintre ele.
Balconul inchis de la bucatarie – spatiu de gatit
Cum ar fi daca ai “muta” bucataria in balcon si ai transforma bucataria propriu-zisa intr-un spatiu de luat masa? Un astfel de proiect poate fi considerat costisitor la prima vedere pentru ca va trebui sa modifici instalatiile de gaz si sanitare pentru a duce in balcon aragazul si hota (daca nu si chiuveta).
Cu toate acestea, un balcon nu trebuie sa aiba dimensiuni spectaculoase pentru a fi transformat in bucatarie. Un perete lateral ii poate fi destinat aragazului cu cuptor si hotei, spatial de sub geam poate fi ocupat de un blat generos cu dulapuri incorporate, in timp ce peretele lateral opus poate acomoda un dulap inalt pana la tavan pe post de camara de alimente.
Astfel, cu un singur proiect de reamenajare poti transforma atat balconul – caruia sa ii dai o utilitate practica foarte crescuta – dar si bucataria, care poate fi amenajata confortabil si foarte estetic pentru a se transforma intr-un spatiu intim si placut in care sa servesti masa alaturi de cei dragi.
Balconul din sufragerie – spatiu de relaxare
Chiar si un balcon mic poate fi transformat intr-o adevarata camera adiacenta sufrageriei si utilizat pentru relaxare. Un mic divan cu multe perne decorative si poate si o paturica pufoasa, un covor moale, niste lampi ambientale, un raft de carti si, de ce nu, o masuta de cafea cu carti si discuri de muzica.
Daca spatiul ti-o permite, poti instala si un hamac in care sa tragi un pui de somn intr-o dupa-amiaza sau in care sa te relaxezi citind. Balconul tau va deveni astfel o mica oaza de relaxare ce poate fi folosit indiferent de anotimp.
Balconul din dormitor – noul tau dressing
Stim cu totii ca majoritatea apartamentelor nu sunt destul de spatioase pentru a permite amenajarea unui dressing in dormitor. In plus, este posibil ca dormitorul sa fie suficient de mic pentru a nu putea permite instalarea mai multor dulapuri, comode sau sifoniere. Asa ca de ce nu ai transforma balconul intr-un spatiu adiacent camerei pe care sa il amenajezi ca pe un dressing?
Peretii laterali se pot transforma in dulapuri sau rafturi pentru haine / incaltaminte, iar spatiul de sub geam in dulapuri incorporate sub un blat pe care sa tii accesorii, produse cosmetice, o mica vaza cu flori etc.
Desi par mici, balcoanele dormitoarelor sunt destul de versatile – si daca te gandesti ca le poti transforma in dressing-uri de 4-5 metri patrati iti vei da seama ca sunt destul de generoase cu nevoile tale. Nu uita sa dai noului tau dressing un aspect estetic placut si chiar sa il transformi intr-o camera: adauga un covor pentru terase, o perdea diafana care sa pastreze intimitatea dar sa permita luminii sa patrunda, o lampa, o oglinda si cateva cosuri decorative pentru a depozita lucrurile pe care le folosesti mai rar.
Tu cum ti-ai amenaja balconul? Ai si alte idei?