10 Principii decorative respectate de designerii scandinavi

Influentele minimaliste scandinave predomina de cativa ani decorul interior, iar popularitatea e mentinuta de usurinta cu care pot fii adoptate in fiecare casa, dar si datorita modului in care minimalismul scandinav imbina utilul cu placutul si naturalul. Daca inca mai ai dubii daca acest stil ti se potriveste, afla cele 10 principii de capatai ale designerilor scandinavi care au dat tonul curentului minimalist.

  1. Decorul predominant alb

10 Principii decorative respectate de designerii scandinaviTarile nordice au parte de zile mai scurte si implicit mai putina lumina. Astfel, in decorul scandinav nu vei gasi mai mult de 4 tonuri, iar albul predomina adesea. Inclinatia spre culori blande, pastelate, scoate in evidenta frumusetea lemnului natural, de la pardoseli pana la piesele de mobilier.

  1. Piese multifunctionale

“Less is more” este o expresie de baza pentru fiecare designer, deci nu e deloc surprinzator ca fiecare piesa de mobilier va avea cel putin un scop secundar pentru care a fost inclusa in decor. Vei intalni adesea masute de cafea care sunt defapt cutii pentru depozitare sau bancute cu rafturi pentru extra spatiu.

  1. Piatra sau lemnul expuse

10 Principii decorative respectate de designerii scandinaviEsentele de lemn deschise nu sunt o coincidenta in decor. Folosirea lor pune in evidenta apropierea de natura. Piatra expusa nu face exceptie de la aceasta regula. Intr-o casa scandinava nu vei gasi lemnul acoperit cu vopsea sau lac colorat.

  1. Forme si linii drepte pentru efectul aerisit

Obiectele de inspiratie minimalista atrag prin formele simple, ergonomice, dar fara ornamente. Frumusetea design-ului este pusa in evidenta de maiestria cu care au fost prelucrate materialele naturale, precum lemnul.

  1. Confortul este un stil de viata

10 Principii decorative respectate de designerii scandinaviSpatiul de acasa trebuie sa fie inainte de toate confortabil, iar designerii scandinavi stiu cum sa obtina prin decor caldura si confortul vitale caminului. Folosind texturi naturale precum blanurile de miel, tesaturi de lana, obiecte de ceramica sau mobilier din lemn, ambianta devine pas cu pas mai calda si primitoare.

  1. Calitate inainte de cantitate

Stilul scandinav promoveaza minimalismul in decor, insa un minimalism in care obiectele sunt alese tinand cont de calitatea materialelor din care au fost realizate, confortul si utilitatea cu care contribuie decorului. Intr-o ambianta scandinava vei gasi mobilier din lemn masiv, pardoseli acoperite cu blanuri sau tesaturi din lana si obiecte ceramice handmade.

  1. Eficient si eco-friendly

Casele scandinave sunt construite sustenabil, eficient, folosind materiale in armonie cu mediul inconjurator. La fel si in decorul interior conteaza influentele asupra mediului, pentru un stil de viata in armonie cu natura.

  1. Luminile de interior

10 Principii decorative respectate de designerii scandinaviAtunci cand o mare parte din an este intuneric, scandinavii prefera sa lumineze ambianta cu lumanari sau lampi cu lumina calda. In acest fel, serile sunt mai primitoare iar ambianta mai confortabila.

  1. Imprimeurile grafice

Intr-un decor predominant alb sau pastelat, cel mai creativ mod de a personaliza spatiul este prin imprimeuri grafice. Cu cat sunt mai mari si mai indraznete, cu atat ele sunt mai populare si indragite. Deci nu-ti fie frica sa optezi pentru perne decorative sau covoare cu print-uri stilizate sau motive geometrice.

  1. Plante mari si verzi

10 Principii decorative respectate de designerii scandinaviPlantele aduse in interior fac tranzitia de la exterior la interior, dar sunt si un element decorativ adorat de scandinavi. Intr-o casa decorata cu influentele minimalist scandinave vei vedea plante mari incorporate in decor, in timp ce pervazul geamurilor este lasat liber pentru a lasa cat mai multa lumina sa intre.

Acum ca te-ai convins ca stilul minimalist nu inseamna gol si rece, poti gasi cu usurinta cateva idei pe care poti sa le pui in aplicare cu prima ocazie, sau chiar mai repede.

 

Lasă un răspuns