Cum sa potrivesti elegant piesele pentru un decor eclectic

Un decor eclectic nu inseamna sa aglomerezi diferite obiecte, decoratii, stiluri sau culori.

Un decor eclectic este usor de iubit dar destul de greu de realizat.

Astazi vom vedea impreuna cateva reguli de decor pentru a obtine un ansamblu de design spectaculos.

  1. Stabileste fundalul camerei

Cum sa potrivesti elegant piesele pentru un decor eclectic

Atunci cand alegi culorile, texturile si pattern-urile unei camere trebuie sa le alegi astfel incat sa creeze impreuna un aspect armonios. Gandeste-te mai intai cum asezi mobila in camera – cu cat pozitionezi mai bine mobila cu atat mai „acasa” te vei simti si cu atat mai armonioasa va parea.

Inainte de a cumpara decoratiuni pentru incapere, cel mai bine este sa iti alegi mobila si sa o pozitionezi in camera – s-ar putea sa iti dai seama ca acea lampa de secol 19 pur si simplu nu mai incape in acel colt al sufrageriei.

  1. Lasa utilitarianismul sa te ghideze

Cum sa potrivesti elegant piesele pentru un decor eclecticOdata ce ai stabilit fundalul camerei si ai ales pozitia mobilei, culorile si texturile, este timpul sa te gandesti la utilitatea lucrurilor pe care le vei adauga. Un abajur de lampa retro poate arata grozav reflectat intr-o oglinda italiana, dar… iti ofera aceste elemente destul confort?

In definitiv si la urma urmei, va trebui sa locuiesti in camera respectiva, asa ca alege obiecte si accesorii functionale: cosuri pentru depozitare, o masuta de cafea multifunctionala, rafturi pentru carti, tavi pentru bauturi, lampi si perne pentru podea – chiar daca sunt in culori, texturi sau stiluri diferite.

  1. Alege o culoare cheie

Cum sa potrivesti elegant piesele pentru un decor eclecticAlege o culoare dominanta in decorul tau eclectic si intoarce-te la ea ori de cate ori vrei sa adaugi diverse elemente decorative. O culoare unitara face ca intreg decorul sa arate armonios – nu precum un depozit in care stau inghesuite diverse obiecte apartinand unor vremuri si gusturi diferite. Poti „lega” orice camera sau intreaga casa intr-o culoare si o poti reprezenta fie prin covoare, perne decorative, fete de masa sau servete, tapiteria scaunelor, abajururi, perdele sau chiar fasii de tapet.

  1. Gaseste echilibrul decorului

Cum sa potrivesti elegant piesele pentru un decor eclecticDesignerii de interior recomanda sa nu renuntam la echilibru si organizare in favoarea diversitatii.

De exemplu, poti pune impreuna diverse culori, texturi, imprimeuri, stiluri de mobila sau obiecte de epoca, dar toate trebuie sa impartaseasca aceleasi linii.

  1. Da-le tuturor elementelor o sansa

5 (1)Un decor eclectic inseamna sa combini arta, obiecte decorative, mobilier si accesorii astfel incat spatiul obtinut sa fie atractiv, original – dar nu sufocat sau ingreunat. Pentru asta va trebui probabil sa incerci diferite stiluri pentru a elimina sau adauga elementele care se potrivesc perfect. Este posibil sa nu iti placa in mod deosebit un tip de scaun, dar el s-ar putea sa se potriveasca perfect cu noul decor.

Din contra, s-ar putea sa te fi indragostit de o masuta pictata manual din epoca hippie dar ea sa faca un contrast izbitor si neplacut cu elementele industriale din casa ta.

Atunci cand vine vorba de obtinerea unui decor eclectic, cel mai important este sa gasim echilibrul perfect intre elemente pentru ca totul sa capete un aer relaxat, amuzant, sic si contemporan (chiar daca folosim elemente din stiluri ce apartin secolelor trecute). Tu ti-ai decora casa in stil eclectic? Ce beneficii crezi ca ar aduce un astfel de decor?

 

Lasă un răspuns