Finisajele cu piatra: naturala, decorativa sau fototapet

Finisajele de interior cu piatra sunt spectaculoase si solicitate din ce in ce mai des de cei care vor sa isi transforme locuintele in adevarate paradisuri ale bunului gust. Piatra este un element care rezista in timp, ofera grandoare unui spatiu si il poate transforma radical.

Finisajele cu piatra sunt o alegere excelenta pentru a obtine decoruri interioare unice, originale, creative si foarte interesante. Dar ce alegem atunci cand folosim piatra?

Cea naturala si bruta, cea decorativa sau fototapetul care o imita pana la perfectie?

Hai sa vedem in continuare cateva aspecte legate de finisajele cu piatra.

Piatra naturala

1Pentru acest tip de finisaje se alege piatra bruta, deloc sau putin prelucrata. In general se foloseste in spatii foarte ample pentru a crea un perete focal sau elemente de design care aduc natura in casa ta. Fie ca alegi blocuri de piatra lasate aparente si vizibile, fie ca alegi sa construiesti de exemplu un semineu din piatra sau un blat pentru bucataria ta open space, piatra naturala se preteaza spatiilor mai largi, unde finisajele sunt mai expuse vederii.

Pentru un efect cu adevarat spectaculos, poti adauga finisaje cu piatra naturala nu numai pentru pereti, ci si pentru podea, petru un efect rustic-elegant. In prezent piatra naturala se foloseste si pentru mobilier (blat de bucatarie, blatul unei mese sau insule de bucatarie, blatul unei masute de cafea) etc.

Piatra decorativa

2Contrar prejudecatilor, piatra decorativa este tot piatra naturala, dar este mult mai prelucrata decat cea bruta. Piatra decorativa vine in diverse dimensiuni, culori sau forme, este mai usor de aplicat, mai accesibila ca pret si mai versatila. Piatra decorativa se poate folosi tot ca element ce atrage atentia spre un anumit perete sau incorporata in elemente decorative (semineu, coloane, portiuni de podea).

Fototapetul care imita piatra

3Fie ca alegi un fototapet care imita caramida aparenta sau piatra naturala, fie ca alegi unul pe tonuri de piatra de rau, in gri-uri idustriale, sau piatra in nuante calde, rustice, poti folosi fototapetul ca alternativa la piatra bruta sau cea decorativa.

Desigur, poti merge suficient de departe pentru a alege un fototapet ce imita o sculptura in piatra, dar totusi ai nevoie de o camera spatioasa si luminoasa. Fototapetul are avantajul de a fi mult mai accesibil ca pret pentru a decoruri uimitoare rapid si fara efort.

Te poti bucura de el fara nici o grija, caci intretinerea sa nu iti va da batai de cap. Poti folosi fototapetul exact cum folosesti si piatra naturala – pereti-accent, finisaje luxuriante in bucatarie (zona dintre blat si dulapurile suspendate).

Cateva sfaturi de tinut minte

  • Foloseste piatra naturala sau piatra decorativa in incaperi largi bine luminate, caci piatra nu reflecta lumina iar camerele pot parea ditr-o data mai mici si mai inghesuite.

  • Daca incaperea nu este atat de luminoasa, alege o piatra marunta in nuante deschise

  • Poti sa te joci cu acelasi tip de piatra in mai multe nuante in aceeasi incapere si poti crea adevarate ansambluri decorative, alegand de exemplu acelasi tip de piatra in nuante apropiate pentru podea si semineu sau pentru masa de bucatarie si peretele dintre blat si dulapuri.

Lasă un răspuns